Rivningsplan

Rivning, Tomt / Permalink / 0
Nu har vi (mestadels Adel) lyckats smäcka ihop en rapport som innehåller rivningsplan och miljöinventering och som imorgon skall skickas iväg till Ale kommun. Nu tror jag att vi kan allt om avfallsplanering också! haha
 
För att få lov att riva skall du ha en plan för rivningsarbetet och en plan hur du skall göra dig av med avfallet, det räcker inte att skriva att du bara ska köra allt till tippen. Du måste dela in allt material i olika grupper och därefter ska grupperna graderas beroende på om de kan återanvändas, återvinnas, energiutvinnas och i allra sämsta fall får du deponera skiten. Så mycket som möjligt skall därmed kunna återanvändas eller återvinnas och så lite som möjligt ska hamna i gruppen deponering. Inte nog med detta så finns det miljöfarligt avfall också såsom elavfall, asbest...
 
... och massa annat som jag inte kom på just nu.
 
Nu har vi iallafall skrivit en plan på hur allt ska deponeras och vilka material huset/avfallet består av. Denna rapport ska imorgon skickas iväg tillsammans med bilder på huset, karta på tomten och ansökningsblanketten. Nu håller vi bara tummarna att vi slipper ha en kontrollansvarig över rivningen så vi slipper betala 10-15 kr för att någon ska stå där och säga att allt går rätt till.
 
En annan tanke som vi snubblade över idag var att vi har en himla massa björkar på tomten som säkert har många år på nacken. Vi vill riva/ta ner dessa och undrar om man får göra detta? Efter massa sökningar på nätet kom vi fram till att man får riva träd på sin egen tomt om det inte står något annat i detaljplanen. Därefter lusläste vi detaljplanen igen och fantastiskt nog står där ingenting om trädfällning.
 
 
Idag hade vi en till firma ute på plats som skulle ge oss en offert på rivningsarbetet (polacker) och skulle återkomma i början på veckan med ett prisförslag. Vi är rätt nöjda med den offert vi redan fått från ett annat bolag men tänkte att det skadar inte att ta in en sista offert.
 
Vi fick låna nycklarna av vår nya (soon to be) granne in till huset och detta var första gången jag och Adel steg in i huset och det var fan äckligare än vad jag hade tänkt mig. Det luktade riktigt illa också men som tur är ska ju rubbet rivas. Förhoppningsvis tar handläggningen av rivningslovet hos kommunen inte alltför lång tid. Nu får det allt räcka för idag, det är en dag imorgon också! 

Massa att göra...

Byggprocessen / Permalink / 0
Nu är det väldigt rörigt och det är många beslut som skall tas och många saker som skall göras.
 
Vi har en ungefärlig plan på hur allt ska göras och i vilken ordning och hittills har vi gjort följande:
 
- Beställt nybyggnadskarta
- Bestämt oss för husleverantör
- Bestämt oss för hustyp
- Påbörjat en rivningsplan
- Kontaktat en kontrollansvarig/besiktningsman
- Tagit in offerter på rivning
- Tagit in offert på schaktarbeten
- Tagit in offert på en geoteknisk undersökning
 
Vad vi ska göra närmsta veckan:
 
- Lämna in rivningsansökan/rivningsplan
- Åka och titta på ett färdigbyggt Sjövik i Säve
- Skriva kontrakt med Vårgårdahus
- Fastställa den planlösning vi vill ha
 
Vad vi ska göra innan semestern:
 
- Placering av huset
- Lämnat in bygglov med alla dess handlingar
- Förhoppningsvis erhållit rivningslov samt rivningsstart
 
I och med att det är väldigt långa leveranstider och "leveranstiden" börjas räkna först när vi har ett godkänt bygglov vill vi försöka få iväg bygglovet så tidigt som möjligt men tyvärr hamnar det ändå mitt i semestrarna hos kommunen vilket troligtvis i vårt fall innebär att vi inte får något bygglov förrän i slutet på augusti som tidigast.

Vårgårdahus

Husleverantör / VårgårdaHus / Permalink / 0
När vi vunnit budgivningen började vi ta tag i jämförelsen av husleverantörer. Vi hade redan prisuppgift på ett hus från Smålandsvillan samt A-hus och för att utöka beslutsunderlaget ville vi ha ytterligare två alternativ som passade in i vår prisklass. Vi bestämde oss för att ta ytterligare en tur ut till Husknuten i Frölunda. Vi tog kontakt med Hjältevadshus samt Vårgårdahus.
 
Vi fick indikationen att Hjältevadshus var ett likvärdigt alternativ till Smålandsvillan, dvs ett lågt utgångspris med en stor mängd tillval för att få en god standard i huset. Kostnadsmässigt var Hjältevadshus något dyrare än Smålandsvillan men hade en enorm fördel vilket var golvvärme i hela nedervåningen, något som Smålandsvillan inte ens kunde erbjuda.
 
Den största nackdelen som vi såg avseende att anlita en "budget-leverantör" var grunden och besparingarna som görs i stommen. Efter att ha läst en hel del på internet om isolergrund, krypgrund och platta på mark bestämde vi oss för att vi måste ha en leverantör som levererar husgrunden med platta på mark. Därmed gick Hjältevadshus och Smålandsvillan bort.
 
Första kontakten med Vårgårdahus var på Husknuten i Frölunda där vi träffade Fredrik Johnsson. Vi fick ett väldigt bra första intryck och kände snabbt förtroende för honom. Han verkade ha lång erfarenhet och bra kompentens avseende de flesta frågor vi ställde. Kostnadsmässigt var Vårgårdahus dyrare än både Smålandsvillan och Hjältevadshus men mellanskillnaden i pris fick man i kvalitét. Den största fördelen var att vi fritt fick rita om planlösning och enligt Fredrik är alla våra önskemål möjliga. Vill du ha fler dörrar, fönster, en vägg, ta bort väggar, allt är möjligt. Denna flexibilitet gjorde till slut att Vårgårdahus var det enda rätta alternativet och framförallt det mest prisvärda alternativet sett till vad du får för pengarna.
 
Vi har mer eller mindre redan bestämt oss för att vi skall ha ett vinkelhus och det huset Vårgårdahus har att erbjuda är ett Villa Sjövik.
Villa Sjövik från Vårgårdahus 
Till top