Urpsrungliga principer som man lätt glömmer av

Byggprocessen / Permalink / 1
Efter att ha varit med och budat på ett par hus insåg vi snart att drömmen vara bygga ett hus från början där man kan få påverka val, utseende och kombinera detta med våra krav på funktionalitet. Varför inte leva drömmen?
 
Periodvis under processen har vi känt att det var ganska tungrott och svårt att ta sig igenom alla beslut och ärenden. Det har varit många vändor fram-tillbaka med VH angående planlösning och än fler gånger som vi bollat sinsemellan om valet av hus-typ, tomtval etc är rätt.
 
Men nu när vi kommit så här långt, kan man inte låta bli att blicka tillbaka och utvärdera om vi är nöjda? För det är väl det som är det viktigaste trots alla val och beslut. Är man nöjd så spelar ju ingen roll om det blev klassisk ek-parket eller vitlaserad ek-parkett, Vedum-kök eller IKEA-kök osv.
 
Från första början hade vi ett par principer som i högsta grad var viktiga för oss. Vi önskade oss ett vinkelhus med en stor utbyggnad där v-rum skulle vara, stora öppna ytor som ger den rymd vi alltid önskat oss, stora fönsterpartier som ger mycket ljus, sällskapsytor med åtminstone ett sovrum på nedre plan och resterande sovrum på övre plan, hög standard på material rakt igenom samt tillval som var noga genomtänkta. 
 
När det kommer till tomtval var en viktig parameter närhet till kommunikationer. Vår tomt har 420m ner till pendelstationen som får betraktas som väldigt nära utan att för den sakens skull var "för nära". Med pendeln som går varje kvart tar det 13min in till centralstationen kan det inte bli så mycket bättre.
 
Principerna omvandlade vi så småningom till handling och konkreta förslag, som vi sedan körde stenhårt på. Någonstans i processen glömmer man bort att reflektera och utvärdera resultatet utifrån ursprungliga principer. När man väl tänker tillbaka till dessa, blir svaret genast mycket tydligare: Vi är så jävla nöjda!
 
Ibland får man stanna upp och blicka tillbaka för att kunna uppskatta hela projektet.

Kommunalt vatten

Byggprocessen, Rivning, Tomt / Permalink / 0
Det var inte helt enkelt det här med kommunalt vatten. Adel började morgonen med att kontakta VA enheten på kommunen där vi får information om följande:
- alla anslutningsavgifter avseende kommunalt vatten och avlopp är betalda och det skall inte vara några konstigheter med detta. Dock kunde han inte svara på varför lantmäteriet har felaktiga uppgifter. Hänvisar till lantmäteriet.
- den gamla ägaren har inte avslutat sitt abonnemang avseende vattnet så troligtvis har faktura gått till gamla ägaren. Vi blir hänvisade att ringa till ekonomiavdelningen för att rätta till detta.
- men det bästa av allt var ju att när vi bad Ale Kommun komma ut och stänga av vattnet så stängde de av detta i gatan. Vi trodde att detta var "allt" men dock åkte vattenmätaren som tillhör kommunen med i rivningen och ligger någonstans på tippen. Vi kommer bli fakturerade för en ny tjusig vattenmätare. 

När Adel kontaktade lantmäteriet så säger dom att de bara "förvaltar" uppgifterna och att det inte är dom som är ansvariga för att ta emot rättelser av denna typ. Lantmäteriet hänvisar till skatteverket. 

När turen kom till skatteverket visade det sig att den förra ägaren inte fyllt i dokumentet avseende fastighetstaxeringen korrekt och att det därför var felaktiga uppgifter hos lantmäteriet. Vi fick uppgift om att vi måste lämna en rättelseblankett av uppgifterna avseende detta för att det därefter skall bli korrekt registrerat.

Jaa... Man lär sig något nytt varje dag!

Slutliga riningar

Ritningar, Villa Sjövik / Villa Sjövik, VårgårdaHus / Permalink / 0
I fredags trillade ritningarna in från C på VårgårdaHus utifrån våra önskemål och hon hoppades innerligt på att vi nu skulle vara nöjda. Vi har hela helgen kikat på ritningarna fram och tillbaka och funderat på om vi verkligen tycker om dessa nya ändringar och till slut bestämde vi oss för at det nu får räcka med tvivel. Det ligger faktiskt otroligt mycket tanke och funderingar bakom dessa ritningar att det måtte bli perfekt. Vi kanske gör ett jättestort misstag någonstans i planlösningen men det går inte att fundera mer. Nu får vi helt enkelt säga att vi är nöjda och sätta stopp för spånandet av hur många mer varianter det finns av planlösningen. Efter ett tag blev det även svårt att se planlösningen och huset med "friska ögon" haha så hoppas inte huset är alltför sjukt för nu är vi iallafall nöjda! Vi är lite glada också att nu kan vi inte pilla med planlösningen mer för den har tagit väldigt mycket tid i anspråk som man kanske kunnat göra annat på. Men här har ni dom, våra slutliga ritningar!
 
Förutom dessa ändringar valde vi bl a att ändra dörrarna från Linjalen till Björnen, takfönstrenas placering ändrades och som kanske inte blev helt ultimat men vi får leva med dom då de fyller ett större syfte och ger ljus i både trappa och allrum på övervåningen. Dessa ändringar kräver säkert en ändring i bygglovet men vi har fått ok på vissa ändringar via telefon såsom takfönster, fönster kök m m så det kanske inte behövs?
 
 
Till top