Leveransvecka

Byggprocessen / Villa Sjövik, VårgårdaHus / Permalink / 0
I vårt avtal står det att första leveransen skall avgå senast 9 månader från att VårgårdaHus erhållit TOLO vilket i vårt fall var den 14 september 2015. När jag räknade 9 månader framåt så blir det den 14 juni 2016. VårgårdaHus gav oss en preliminär leveransvecka vilket är vecka 24 och vilket sammanträffande! Den 14 juni faller in under vecka 24. Vi var ju lite rädda att det skulle bli ännu senare eftersom informationen avseende leveransvecka var preliminär men som tur är kan det bara gå åt rätt håll! Leveransveckan kommer inte komma längre bort i tiden utan förhoppningsvis blir det till och med tidigare! VårgårdaHus måste ha det riktigt tajt på fabriken om de lägger alla ordrar i den yttersta veckan och fulla nio månader är en redigt lång leveranstid.
 
Vad händer om de inte skulle leverera i tid enligt det som står i kontraktet? Detta står säkert någonstans i alla papper men har någon varit med om detta?

Kortad takfot

Ritningar, Villa Sjövik / Permalink / 0
Här kommer bilder på två av våra ritningar. Den första raden är utan kortad takfot d v s normal takfot. På den andra bilden har vi kortat takfoten med ca en tegelrad. Detta är en smaksak, men kortad takfot ger iallafall ett stramare intryck se t ex skillnaden på burspråket på entrén. Vid en normal takfort kan taket kännas litet tungt då den utgör mer än hälften av vyn av huset sett framifrån/bakifrån. kortad takfot kanske inte passar alla hustyper och det är som sagt väldigt individuellt vad man upplever som snyggt. För vår del blir det kortad takfot iallafall!

Avropsritningar utkast

Ritningar, Villa Sjövik / Villa Sjövik, VårgårdaHus / Permalink / 0
Det var inte bara bygglovet som trillade in idag. Vi fick även en uppdaterad version av våra ritningar efter de ändringar vi hade i samband med att vi avlade TOLO:n. Vi är väldigt nöjda över planlösningen. Vi har prioriterat öppet, luftigt och stora sällskapsytor på nedre plan. Vi har samtidigt tagit i beakt och tänkt framåtriktad om vi mot förmodan skulle vilja ha ett till sovrum på nedre plan så skall möjligheten finnas (bredvid kaminen). Trots att det är 187,5 kvm med båda planen så finns det vissa saker som vi saknar och det är framförallt ett riktigt kontor och en bastu samt en lite städskrubb på övervåningen där man kan ha dammsugare m m. Anledningen till att vi inte fick ihop dessa önskemål var att det liksom inte passade in någonstans i planlösningen. Det känns också som att vi nu är helt låsta i tankesättet och att vi inte kan se planlösningen med "friska ögon". Vi tycker t ex att sovrummet på övreplan är alldeles för stort (16,5kvm), det blir väldigt många kvm som försvinner i ett rum som man bara sover i. Andra frågan blir vad kan man möjligtvis möblera ett så stort rum med? Tankarna är många och nu måste vi vara helt säkra på allt för detta kommer bli den slutliga ritningen på planlösningen. Pirrigt men riktigt roligt! I det stora hela är vi väldigt nöjda med planlösningen som den är men det finns såklart alltid önskemål att få plats med allt!
 
Innan vi började bygga hus tyckte jag att arkitekter måste ju ha det enklaste jobbet, sitta och rita lite om dagarna. Men jag inser nu hur mycket pyssel det ligger bakom varje ritning. Det är inte helt enkelt att få ihop ett bra flöde på en våning samtidigt som man måste tänka på ljuset/framtida möblering/utrymme. För mig var det väldigt viktigt att man inte gick in i ett sovrum från kök/vardagsrum utan in till sovrummet skall gå via en hall. Väldigt löjligt men så skulle det iallafall bli, detta gjorde att det blev ett pyssel att få ihop en dörr in till sovrummet på nedre plan.
 
Kök/Allrum skall ha en större köksö samt ett stort matsalsbord som rymmer många personer. Vi inser också att det kommer bli en "död yta" mellan köksö och matsalsbord (vi kommer inte ha två bord som inritat på ritningen)som aldrig kommer kunna fylla någon funktion förutom att den ger den luftiga känslan Detta gällen även den stora hallen. Det är svårt att föreställa sig hur detta kommer bli i verkligheten, hoppas det blir bra!
 
En sak som blev riktigt bra var att vi kortade takfoten, mer om takfoten och bilder i ett annat inlägg.
 
Till top