Trädgårdsplanering

Exteriör, Inspiration, Trädgård / Permalink / 2
Det mötet som ligger närmast i tiden är mötet med schaktentreprenören. I vår offert ingår det schakt för hus, garage och 40 kvm altan samt 40 kvm uppfart. Schakten för huset och garaget kommer blir på samma ställe som vi sökt bygglov för. Nu behöver vi bestämma oss i stora drag vart dessa resterande 40+40 kvm ska hamna. Detta för med sig att vi behöver ha ett litet hum om hur "slutträdgården" ska vara. I början av vår husresa gjorde jag nedan skiss och nu börjar jag tycka att vi äter upp hela gräsmattan. Jag vill ha mer grönt tror jag. Det jag också vill ändra utifrån nedan bild är entrégången till huset som är 3,5 m, det kan nog vara för brett. Altanen är nog också för stor. Men detta ska vi sitta och pilla med imorgon och försöka få till en skiss över hur våra offererade kvadratmeter ska fördelas.

Tanken är iallafall att vi ska få insynsskydd genom att plantera en stor thujahäck runt huset och på så vis rama in tomten. Det som är bra med thujor är att dessa är gröna året om och växer snabbt. Häcken blir snabbt tät och hög. 

Jag googlade på lite altanbilder igår och hittade denna bild. Jag måste säga att det var rätt snyggt att rama in altanen i granitsten. Stigarna runt huset får gärna vara lite rundade för att skapa en mjukare känsla och behöver egentligen inte vara överdrivet bred. Jag läste någonstans att en "huvudgång" i trädgården skall vara ca 150 cm och en mindre gång skall vara mellan 70-90 cm, beroende på behov. 


Man kan ju välja mellan olika typer av marksten för att markera stigar eller gångar men det som ligger mig varmt om hjärtat är smågatsten. Blir rätt charmigt tycker jag och en helt annan känsla än stram betongsten.

Framsidan eller entrégången får gärna vara lite pampig och vara lite bredare. 


Ja det kommer inte bli lätt detta. Vi får se hur långt vi kommer med våra 40+40 kvadrat. Tanken är väl att altan, entrégång och garageuppfart åtminstonde ska rymmas inom detta. 

Badrumsinpo

Badrum, Inspiration / Permalink / 0
Idag scrollade jag hemnet och hittade ett fint nybygge med många snygga materialval. Jag fastnade för deras badrum där de låtit båda badrummen ha exakt samma kakel/klinker och samma badrumsmöbler/porslin. Det är väldigt enkelt, minimalistiskt och vansinnigt snyggt. Badrum nummer ett har mycket ljusinsläpp och badrum nummer två saknar fönster. Detta gör att kaklet/klinker upplevs som mycket mörkare i det badrum som saknar fönster. Det kan ju vara värt att ta med sig. Badrum som saknar fönster behöver kanske ljusare färger för att inte uppfattas allt för instängt eller mörkt. Lägg också märke till att kaklet är satt med rak sättning vilket jag tycker gör sig väldigt snyggt i ett sådant här badrum med mycket raka och stilrena linjer. Just nu lutar det åt något sånt här. Men vi får väl se hur dyrt detta kan bli om man ser till uppgradering av kakel och tillkommande entreprenadkostnader. Fortsättning byggnadskreditiv

Byggprocessen, Finansiering / Permalink / 4
Då var vi äntligen framme vid att få ett tvättäkta byggnadskreditiv på plats. Vi har nu kommit överens med vår handläggare på Handelsbanken att vi inte skall ta ut pantbrev till ett högre belopp än vad vi tänkt låna i slutlig finansiering. Vi har större delen av våra pengar budna till 2016-10-31 i lägenheten (tillträdet för nya köparen i vår sålda lägenhet) och den preliminära planen är inflytt 2016-11-01.
 
Detta kommer innebära ett glapp i finansieringen och vår handläggare på banken kom med förslaget att byggnadskreditivet uppgår till det vi tänkt ha i slutligt lån och tar därmed ut pantbrev för detta belopp. Det belopp som sedan överstiger byggnadskreditivet kommer vi vid behov ha ett 'överbryggande lån' till hands. Det kan ju vara så att vi inte ens kommer behöva detta överbryggande lån, allting beror på när entreprenörerna fakturerar oss och när sista förfallodatumet är på fakturorna som trillar in i slutet. 
 
Nettot är att vi sänker vårt byggnadskreditiv med ca 400 tkr och har en "livlina" som vi även kallar 'överbryggandelån' utifall att det skulle krisa och vi behöver betala fakturor innan vi erhållit likviden för lägenheten 2016-10-31. 
 
I pengar innebär detta att vi slipper ta ut pantbrev på överskjutande del (pantbrevskostnad ca 4 tkr) samt att skulle vi slippa nyttja 'överbryggande lånet' så sparar vi ca 4 tkr i räntekostnader eftersom vi sänkte kreditivet med ca 400 tkr. 
 
Vi inväntar nu en kopia av startbeskedet från kommunen vilket ska trilla in denna veckan. Detta kommer vara det sista dokumentet för att göra vår ansökan komplett. På måndag har vi bokat tid för att signa alla papper och därefter kommer VårgårdaHus äntligen få sin spärrförbindelse. 
 
Det vi också fick veta av vår handläggare (som för övrigt är toppen att ha och göra med) är att vi inte kommer att omfattas av de nya amorteringskraven p g a kontrakt och byggnadskreditiv är upplagt innan den 1:a juni. Vi kommer därmed att behöva amortera ner till 70 % på 15 år. Det var en trevlig nyhet för nu kan vi faktiskt själva välja hur mycket vi vill betala de första månaderna i boendekostnad innan man får allt man vill på plats. Så alla ni som bygger nytt och har kontrakt och byggnadskreditiv signat innan 1 juni bör inte omfattas av dessa nya amorteringskrav. 
Till top