Tillvalsposten...

Finansiering, Tillval / Permalink / 3
Eftersom det finns intresse i mer budget/kostnadsfrågor så kommer här en uppställning på de tillval vi gjort och vad dessa kostat oss. Totalsumman för våra tillval utöver standardutförande Villa Sjövik uppgår till 267 tkr. Vi har delat upp posten i fyra poster. Tillval, Avdrag, Egna inköp och ÄTA. Tillval är helt enkelt uppgraderingskostnaden från standard, avdraget är det avdrag vi fått från VH och Egna inköp är det vi köpt/ska köpa istället för det vi gjort avdrag för. ÄTA är uppskattad tillvalskostnad för våra kommande uppgraderingar inom t ex el och kakel. 
 
Tillval
Parkettgolv från trestav till enstav vitlaserat: 21 tkr
Förstärkande balk för öppen planlösning mellan matsal och vardagsrum: 8 tkr
Förhöjt väggliv (20 cm) vilket ger bättre möbleringsmöjligheter på övre plan: 25 tkr
Förhöjd takhöjd entréplan från 2,4 till 2,6 m: 15 tkr
Inbyggd toalettstol (2 st): 12 tkr
Uppgradering av dörrar, trappa (från furu till ek), vitvaror (till rostfritt): 18 tkr (38 tkr-20 tkr rabatt) 
Uppgradering badkar: 4 tkr
Golvvärme toa övre plan: 10 tkr
Fönster tillval: 10 tkr
Luft i platta (kamin) 1 tkr
Trappa vitlasering i samma nyans som golv: 5 tkr
Större badrum i kvm: 8 tkr
Badrum- och tvättstuge tillval avseende möbler: 8 tkr
Extra dörr till klädkammare: 3 tkr
Diskmaskin uppgradering för att passa ikea-kök: 3 tkr
 
Avdrag
Spisfläkt: -1,5 tkr
Tvättmaskin och torktumlare: -8 tkr
Tvättbänk: -3 tkr
Taklister: -4 tkr
Kök: -47 tkr
Vatterradiator badrum övre plan: -3 tkr
 
Egna inköp (uppskattningar)
Kök: 50 tkr
Bänkskiva: 30 tkr
Tvättmaskin/torktumlare: 15 tkr
Spisfläkt: 5 tkr
Duschväggar: 8 tkr
 
ÄTA (uppskattningar)
Badrum uppgradering kakel: 25 tkr
El uppgradering: 40 tkr
 
Det är många småposter men som snabbt summerar upp i fantastiska summor. Det är väl mest detta som skenat iväg för vår del och fördyrat vårt hus mer än vad vi tänkt från början. Från början hade vi inte tänkt göra några tillval eftersom vi var nöjda med standardutförande och det var det vår budget byggde på. Därefter har det skenat iväg och man har hela tiden hittat nya saker som vi sååååå måste ha. Så man kan väl säga att hela tillvalsposten egentligen är en budgetavvikelse. Men man ska inte hänga läpp för det, vi har haft många poster som gått i rätt riktning också t ex pålningen som vi slapp, låg kostnad för rivning, förhoppningsvis låg kostnad för måleri m m. 
 
Men nu känns mer eller mindre alla siffror i vår kalkyl fasta förutom schakten och den kan vi dessutom inte ens styra över. Uppgradering av kakel och el kan man ändå själv bestämma över och att man får nöja sig med mindre om det inte går ihop. Men schakten kan man inte styra på samma sätt, den blir lite vad den blir och man får bara anpassa sig. Ska bli skönt att kunna spika denna kostnaden så man vet vad man har att göra med. 
#1 - - Ida:

Kul att läsa! Hur kommer det sig att ni fick 20 tkr rabatt på uppgradering av dörrar, trappa?

Svar: Det var en generell prutrabatt från vår säljare som avsåg "hela huset" men som vi puttade in på denna posten. Vi prutade lite och detta var det han kunde ge oss om vi tecknade med VH.
Adel & Anita

#2 - - Maya:

Hej! Hur kommer det sig att ni valde ektrappa istället för furu? Tänker om man ändå ska måla den. Med vänlig hälsning, Maya

Svar: För att ek är ett mindre mjukt träslag än furu och således även mer slitstarkt för stenrepor och andra skador :)
Adel & Anita

#3 - - Carin:

Så kul att läsa er blogg! Vi ska också bygga Villa Sjövik utanför Alingsås men har inte kommit lika långt i processen.

Verkar som att VH ger olika priser för ex förhöjt väggliv, vi får betala 35 tkr för detta, 40 för premiumpaket. Har ni bytt till en stav i hela huset, för det skulle vi få ett tillägg på närmre 40 tkr.

Svar: Hej!
Vad kul med ännu ett Villa Sjövik!

Varje år höjer alla husleverantörer sina priser och vi skrev vårt kontrakt för ca 1 år sedan vilket är en delvis förklaring. Avseende parkettgolvet, kan du se längre bak i arkivet varför vi fick detta för 20 tkr, skulle kosta samma som ni fått pris på. Avseende det förhöjda vägglivet beror det nog på hur mycket ni höjer. När det gäller premiumpaketet kostade detta 38 tkr och vi fick en generell rabatt om 20 tkr på hela huset som vi la på denna post. Hoppas det var svar på dina frågor :)
Adel & Anita

Till top