Kakelval

Badrum, Byggprocessen / Permalink / 4
Efter många vändor fram och tillbaka och en hel del massa velande, beslutsångest och ångest över hur mycket pengar allting kostar så tog vi till slut ett beslut. Vi valde genomgående Bricmate Limestone Light Grey i dessa storlekar:
 
Hall: 60x60 Bricmate Limestone Light Grey (se bild)
Klädvård/klädkammare: 30x30 Bricmate Limestone Light Grey
Vi tänker att det blir en snygg övergång mellan klädvård och hall i och med att rummen sitter ihop. Dock valde vi ett kakel i mindre storlek i klädkammaren för att komma ner i sättningskostnad.
 
 
WC/dusch: Golv: 60x60 (15x15 i dusch) Bricmate Limestone Light Grey, Väggar: 30x60 White Gloss rakskuret (se bild). Eftersom badrummet på nedervåningen är relativt litet och saknar fönster valde vi att ha ett vitt kakel på väggarna men i samma stil (rakskuret) som klinkret på golvet. Vi velade ett tag om vi ville ha Limestone även på väggarna men kom fram till att badrummet kanske var för litet för detta och att det skulle kännas ännu mindre än vad det är. Nästa velade var huruvida vi skulle ha det matta vita eller det blanka vita och efter samråd med kakel-killen kom vi fram till att blankt reflekterar ljus bättre och är betydligt enklare att hålla rent.
 
 
WC/badkar: Golv: 60x60 (15x15 i dusch) Bricmate Limestone Light Grey, Väggar: 30x60 Bricmate Limestone Light Grey (se bild). På övervåningen har vi naturligt ljus från takfönstret och badrummet är större än nedervåningens badrum. I detta badrum skall vi ha badkar och här ville vi skapa en lyxig spa-känsla och av den anledningen valde vi att även ha Limestone på väggarna.
 
 
Vi kanske borde tagit ut svängarna mer och valt olika färger och mönster på kakel och klinker men vi hittade verkligen ingenting som vi båda kunde enas om vara snyggt. Det fanns många alternativ "vi kunde acceptera" men bygger man hus och lägger en himla massa pengar på tillval av kakel/klinker så ska det inte bara vara "ok" utan det ska vara helrätt! När vi enades om Bricmate Limestone Light Grey kände vi väl att vi inte skulle förstöra ett vinnande koncept. Nackdelen är väl att det blev förbannat dyrt, mycker dyrare än vad vi budgeterat och ens kunde tänka oss lägga på denna del. Det var även därför det tog så lång tid att komma fram till ett beslut och att acceptera summorna det handlar om. Men det är skönt att det är över och att vi nu kan bocka av denna del på "to do"-listan. 
#1 - - Sophie :

Åh där är vi nu! Dessa jäkla badrum, vad svårt det ska vara! Vi tänkte bara köra på standardvalen rakt av just pga kostnaden. Men sen fick sambon för sig att han ville lyxa till det så nu är vi tillbaka på ruta ett och kommer inte överrens om nånting.. suck.. haha

Svar: Hahaha ja jag känner allt igen det där! Det har varit ett sånt himla velande och fraser man gärna drar till med "man bygger bara en gång" och "kakel/klinker byter man verkligen inte i första hand" och bla bla bla... Men satsa på något ni är nöjda med för i slutändan kan man alltid t ex byta köksluckor, måla om, byta dörr m m men just kakel/klinker är något man inte gör om. Lycka till!
Villa Santa

#2 - - Annelie:

Hejsan!
Tänkta bara säga att vi uppskattar eran blogg. Vi tänker bygga villa sjövik om vi får bygglov på vår tomt här i Östersund. Tack för alla tips :)
mvh Annelie och Christian

Svar: Hej! Vad roligt att den uppskattas! Vad kul med ett Villa Sjövik, det är verkligen ett jättefint hus! Har ni gjort några ändringar från standard? Har ni lämnat avrop?
Villa Santa

#3 - - Tomas:

Hej!
Superkul att följa ert bygge. Vi väntar på vårt Villa Sandvik som vi ska bygga i Karlstad och det är verkligen många funderingar kring alla val. Hur mycket extra i läggningskostnad fick ni ungefär betala för större plattor?
Mvh Tomas

Svar: Hej! Va kul att det uppskattas! Ja haha det blir vääldigt många val genom resans gång. Vi fick betala några hundralappar per kvm. Jag kan tyvärr inte säga exakt summa eftersom vi fick ett paketpris på allt och inget styckpris i slutet. Men ca 250-350 kr/kvm för 30x60 plattor får man nog räkna med.
Villa Santa

#4 - - Emma:

Hej! Så fint ni har gjort:)
Men en fråga, upplever ni att klinkerplattorna Limestone Light Grey är fläckiga, vissa har mörka ränder i sig, vi ska välja golv till hallen och en bra provplatta är jätte fin, men endel plattor i kakelbutiken är jätte randiga och många vita fläckar.. så vi kan inte heller välja 😧 /Emma

Svar: Hej!

Klinkerplattorna är absolut ”levande”, dvs den ena är inte lik den andra. Men vi upplever det som supersnyggt. Det finns säkert andra klinkerplattor med jämnare ”färg/mönster”. Hälsningar Anita
Villa Santa

Till top