Köket

Byggprocessen, Kök / Permalink / 5
Vi måste nog vara det mest velande paret ever. Senast vi hade köksdiskussionen så hade vi bestämt oss för att vi skulle köra på IKEAs Veddinge grå och nu när vi skulle ta en runda på IKEA för att försäkra oss om att vi gjort rätt val så kändes det bara så fel. Så nu har vi reviderat vårt val igen och kommer att köra på IKEAs Bodbyn grå. Här nedan kommer några bilder på vårt kök som vi ritat i IKEAs ritverktyg (som förövrigt suger). Det kan tilläggas att högskåpret för micro/ugn är fel och ska vara lika högt som de andra skåpen (248 cm) och det vi velar över är om vi verkligen ska ha 40 cm skåpet till vänster i köket. Det känns lite ensamt och tar man bort det så blir det "luftigare". Men samtidigt så ramar det in köket på ett fint sätt. 
 
Till detta köket har vi tänkt oss ett enkelt vitt fasat kakel, handtag i mässing, ev köksblandare i mässing och en bänksskiva i kvartskomposit med "marmormönster". 
 
 
Tanken är att det ska se ut så här när det är klart. Detta är våra inspirationsbilder till köket efter vårt velande fram och tillbaka. 
 
 
Det vi håller på med förtillfället att skicka ut en drös med offertförfrågningar till olika leverantörer och vi har främst snöat in oss på tre varianter. De vi helst vill ha är någon av dessa två och de kommer från Caesarstone och heter Frosty Carina och London Grey. Bilden under är Technistone och heter Noble Carrara. Anledningen till att jag helst vill ha dessa från Caesarstone är att de är bättre och mer verklighetstrogna "kopior" av marmorn. Jag kan tycka att Noble Carrara är lite prickig och saknar de naturliga skiftningarna som marmor har. Som vanligt och precis som med allt annat är säkert denna från Caesarstone betydligt dyrare än den från Technistone men vi får väl avvakta och se vilka priser det droppar in från leverantörerna. Ett tredje alternativ är att köra IKEAs komposit och den har samma "prickighet" och liknar Technistones väldigt mycket.
 
 
 
När det gäller kaklet i köket så vet vi i stort sett exakt vad vi vill ha så det är egentligen att ta sig in i butiken och välja storlekar och lägga beställning. Köksblandaren funderar vi fortfarande på, det känns så onödigt dyrt med en i mässing men vi får väl se vart vi landar i den frågan. Handtag och knoppar känner jag att jag inte orkar bry mig om just nu haha så det får gärna vänta...
#1 - - Johan:

Hej!

Ett jättefint kök ni valt fram ☺️!!
Får ni lägga in vedums hela kökspris (det kanske är Vårgårda som bestämmer det) när ni nu valt Ikea köket eller dras det av en del?

/ Johan


Svar: Hej Johan! Tack så jättemycket, jag hoppas vi kommer bli nöjda :) Vi fick ca 50% i avdrag av värdet på Vedums kök. Jag tror det var ca 70 tkr som ingick för kökssnickerier och vi fick ca 35 tkr i avdrag + 10 tkr i entreprenad (eftersom vi monterar det själva). För 45 tkr fick vi alla kökssnickerier från IKEA så det går jämt upp. Motsvarande kök hos Vedum med utdragbara lådor m m skulle kosta ca 80 tkr i tillvalskostnad, villet vi tyckte var ovärt.
Villa Santa

#2 - - Cajsa:

Angående väggskåpet i hörnet, har ni funderat på att välja en inbyggnadsfläkt istället och köra överskåp hela vägen? Mycket snyggt i mitt tycke, och så slipper man rengöra den där förbaskade fläktkåpan hela tiden :)

Svar: Hej! Jo vi har funderat på det, men det kändes väldigt "o-luftigt" att köra överskåp hela vägen. Men vi har inte uteslutit det helt :)
Villa Santa

#3 - - Ida:

Hej
Spännande med köksvalet! Vi velar också mellan Bodbyn vit som vi tycker kan bli lite för krusidullig och gul, Bodbyn grå som jag är rädd blir för mörk, och sist veddinge grå. Vill helst ha släta luckor men tveksam hur blåa och kalla de upplevs. Roligt höra hur ni resonerar! =)
Lycka till

Svar: Haha gud vad roligt, vi har funderat i exakt samma banor som ni. Till sist blev den Bodbyn grå eftersom det känns som det ger en lyxigare helhetsintryck.
Villa Santa

#4 - - hannah:

Hej!

Snyggt kök! Vilken dröm.. Letar själv efter marmorliknande alternativ och undrar vad priserna låg på för bänkskivorna från caesarstone?


Svar: Hej Hanna,Jag har väldigt svårt att svara vad priserna ligger på för Ceasarstone eftersom priset är beroende av så många variabler på hur du vill att stenen ska se ut. Mitt tips är att söka upp några stenleverantörer, de har ofta pris-kalkylator på sin hemsida. Där kan du räkna fram priset för din sten och dina val. Vi kommer köpa bänkskiva från www.granitop.se
Villa Santa

#5 - - Therese:

Hej! Roligt att se ert kök växa fram!
Hur kommer det sig att ni inte valde Ikeas variant av bänkskiva i vit kvartskomposit? Den är väl ganska mycket billigare, eller? Är den inte lika snygg?

Svar: Hej! IKEAs bänksskiva var inte alls mycket billigare, nästan samma pris. Dock är IKEAS bänksskiva 10 cm, med en kant om 30 cm, medan denna är full sten 30 cm. Utseeendemässigt är de ganska lika, jag upplever IKEAs lite "prickigare" och mindre naturlig.
Villa Santa

Till top