Målning av huset

Byggprocessen, Villa Sjövik / Permalink / 0

Vad kul att ni fortfarande är så många som tittar in utan att det kommit en uppdatering på länge. Vi har helt enkelt under semestern lagt hela husresan på hyllan och satsat på återhämtning och att må bra. Det har vart mycket sol och bad, lata dagar med god mat och umgänge. Men nu har vi nästan vart hemma en vecka och börjar återuppta husprojektet.

Det sista vi gjorde innan vi åkte på semester var att att måla huset och för att vara ärliga så fuskade vi lite. Vi tog in lite extra manskraft och totalt blev det ca 50-60 timmar. Vi målade tillsammans med de två killarna och för deras arbete betalade vi timpris. Detta eftersom vi dels var pressade tidsmässigt samtidigt som vi såg husgavlarna som ett omöjligt arbete. Vi använde oss av ställningen som fortfarande fanns på plats från husresningen och stegar i alla möjliga längder och storlekar. Ställningen var dock inte till så jättestor hjälp eftersom den var anpassad för husresningen och stod ca 0,5 m utskjuten från huset. Detta gjorde att man fick sträcka sig ganska ordentligt för att nå och ytan som var nåbar för målning var inte så stor. Vi fick tipset från vår snickare att kontakta leverantören för ställningen för att flytta in ställningen närmare huset och att komplettera ställningen med ytterligare konsoler vid gavlarna. Vi fick en offert på 8 000 kr om jag inte minns helt fel och vi konstaterade att det inte var värt det när vi nästan för samma pengar (10 tkr) fick manskraft och nästan hela huset målat.

Polackerna grundade hela takfoten på huset och alla spikar och därefter målades allting med slutlig färg två gånger. På första dagen hann de grunda takfoten (riktigt skitjobb som tar hur lång tid som helst) och alla spikar samt måla en sida med täckfärg. Andra dagen kom de i stort sett runt hela huset med täckfärg (med några timmars hjälp från oss) och tredje dagen blev det omgång två med täckfärg som slutfördes under en halvdag dagen därpå. De var så himla flitiga och jobbade på i stekhetta med korta pauser.

Under tiden som huset målades, målade jag garaget vilket också blev färdigt på fredagen. Vi målade i stort sett måndag - fredag i långa pass och vi var ca 4 personer i snitt. På denna tid slutfördes oljning av ändträ, grund av takfot och spikar och två omgångar täckfärg på både hus och garage. Utöver detta har vi även fogat till förbannelse, större spikhål, takfot, runt fönster och dörrar. Det har gått åt otaliga mängder fog och mer kommer det att bli. Detta är egentligen riktigt onödigt och stjäl fruktansvärt mycket tid men slutresultatet blir riktigt snyggt och rent utan glipor och hål. Vi har också kommit fram till att det är stor skillnad mellan fog och fog. Första inköpen gjorde vi på Sävedalens Färg och var nöjda och när fogen sen tog slut köpte vi ny på Byggmax och den var katastrof att jobba med och den hade oändlig torktid. Så vi valde hädanefter att handla enbart på Sävedalens. Detsamma gäller penslarna, dessa var toppen att arbeta med och av bra kvalité. En annan dum grej som hände var att vi köpte för lite maskeringstejp för utvändigt bruk när vi var på Sävedalens och för att arbetet inte skulle stanna av använde vi vanlig maskeringstejp. Detta var en ren katastrof när vi sedan skulle få bort tejpen, limmet från tejpen hade etsats sig fast på fönstrena och vägrade ge med sig. Men vi får kämpa på och försöka få bort det.

Det som inte blev målat innan vi åkte är alla foder runt hushörnen och det ska vi försöka göra inom närmsta veckan. Dessa hade inte kommit upp på huset innan vi åkte så det blir lite efterarbete nu istället.

Här kommer några bilder tagna av en vän efter att ställningen monterats ner. Det är kanske lite kass färgåtergivelse på bilderna men det får komma upp lite bättre bilder sen när vi målat fodret runt hushörnen. Det kan ju vara värt att nämna att vi målat huset med NCS 502Y och färgtillverkare är Teknos. Färgen kommer från Sävedalens färg och de är verkligen superbra att ha och göra med och så där härligt Göteborgstrevliga!

Till top