Kom och köp!

Byggprocessen, Inspiration / Permalink / 0
Nu har vi äntligen fått bilderna från fotograferingen av vår lägenhet. Här kommer ett axplock från alla bilder vi fick. Jag tycker faktiskt bilderna blev jättebra!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Besök på husknuten

Idag har vi vart på husknuten här i Göteborg och träffat Fredrik, vår säljare på VårgårdaHus. Vi gick igenom de första utkasten på entreprenadkontrakten och fick svar på massa frågor som vi samlat på oss sedan senaste mötet. En av dessa frågor var när i tiden man bör gjuta plattan innan husleverans och enligt honom är det tillräckligt med ca en vecka innan. Jag kommer inte ihåg den exakta förklaringen men det var tydligen effektivare torkning att ha ett hus på plattan. Vi fick även veta att plattor som gjuts sommartid (vilket vår kommer att göra) spricker lättare än vinterhus. 

Jag läste även på någon blogg att de satt in en större dimension för tilluftsröret i bottenplattan (för kaminen) för att kunna ha en större kamin. Detta var tydligen ingenting som behövdes eftersom den dimension vi hade var tillräcklig för vilken kamin vi än skulle välja. 

Vi har även vänt och vridit på köksön i all oändlighet och nu ändrat oss igen. Vi kommer att vrida den 90 grader från vår slutliga ritning och då kom Fredrik med ett väldigt bra förslag, att vi kunde ha sittplatser från två håll. Så detta kommer vi nog att anamma. 

Vi fick även veta att vi troligtvis kommer att ha kvar ställningen efter husresningen och skulle då ha möjlighet att måla huset. Men Fredrik sa att det kan vara för tidigt att måla huset direkt efter husresning då panelen kommer att torka ytterligare och vi riskerar då att få sprickor i de målade skarvarna. Men samtidigt är det väldigt jobbigt att måla huset utan ställning så det kanske trots allt är bättre att måla då och sen finjustera sommaren därpå och måla igen sprickorna. 

Vi har även fått standardritningarna (det som ingår i grundutförandet) på Elinstallationer och kommer därmed kunna börja slipa lite på vår planering för elen. 


Vi har därutöver inhämtat två offerter på markarbeten (schakt, uppgrusning) som vi ska utvärdera. Vi behöver även inhämta en uppdaterad offert från MA Schakt eftersom den offert vi fått är när vårt gamla hus ännu inte var rivet. 

De två andra större bitarna vi behöver få på plats under våren är ett besök på Svenska kakel och se om VH-kunder har några rabatter samt att få info om tilläggskostnader när man väljer större kakel/klinker än det som är standard. Vi behöver även besöka Sävedalens Färg för att prata mer om vita nyanser och få lite inspiration. Det är mycket på gång och nu är det "bara" 20 veckor kvar till husleverans! 

I valet och kvalet

Byggprocessen, Finansiering / Permalink / 2
När man står inför valet av att bygga nytt hus  och beger sig ut för att leta tomt så tänker man oftast inte på alla kostnader som tillkommer förutom tomtkostnaden och från-priset på huset från husleverantören. Inga av nedan kostnader är egentligen överraskningar men är helt enkelt sådant man inte tänker på i det absolut första skedet när man letar tomt och sätter upp sin budget. Priset från husleverantörerna är oftast exkl markarbeten/schakt just för att denna kostnaden är väldigt individuell och är priset inkl markarbeten är det oftast restriktioner kring denna, att det ingår om optimala förutsättningar föreligger. Jag tror också att det är härifrån mantrat "det blir alltid dyrare än vad man tänkt sig" kommer. 

Nedan är mina egna uppskattade kostnader och beror självklart på tomten och totala kostnaden och kan kanske vara till hjälp för er som är i startgropen.

- Lagfart och pantbrev (ca 70-130 tkr)
- Bygglov (ca 35-70 tkr)
- Räntor (ca 30-50 tkr)
- Anslutningsavgifter för vatten och avlopp (ca 100-300 tkr)
- Kontrollansvarig (ca 15-30 tkr)
- Geoteknisk undersökning (ca 20-30 tkr)
- Byggström/Container (ca 20-25 tkr)
- Schakt/markarbeten (denna post är väldigt individuell beroende på tomt och kan gå på allt från 100 tkr upp till oändliga summor om man har riktigt otur)

Utöver ovan kostnader, tomt och hus tillkommer självklart en del tillval. Har man möjligheten att välja så anpassar man gärna huset efter egen smak och egna behov. Men smakar det så kostar det. Denna post kan också bli alltifrån 0 kr tills dess att plånboken sätter stopp.

Men att det kostar ska ju självklart inte sätta stopp för ens drömboende. Det som i slutändan räknas är ju vad du får betala i boendekostnad per månad och det är bevisligen billigare att bo i nyproduktion än en äldre villa. Nyproduktioner är dels mer energisnåla än äldre hus och har ingen fastighetsskatt de första femton åren (besparing med ca 100 tkr). Du har inga renoveringskostnader eller utgifter för att t ex vitvaror mystiskt slutar fungera. Ovissheten kring kostnaderna vid nybyggnation är under byggtiden men att köpa ett äldre hus innebär att ovissheten uppstår först när man tillträder huset. Man vet aldrig vad som döljer sig bakom väggarna eller under golven.

Nu blev detta nästan som ett reklaminlägg men hoppas ni är med på vad jag menar :)

Till top