Update sen senast...

Byggprocessen / Permalink / 2
Nu börjar det bli riktigt bråttom med allt och vi är snart inne i mitten av juli vilket innebär semestertider på alla fronter. Det som ligger mest akut nu är kakel och klinker val och det är även dessa som känns mest frustrerande eftersom det verkligen kostar skjortan om man vill ha något fint.
 
Vi var som tidigare nämnt inte helt frälsta av det utbud Svenska kakel hade och har i dagarna tagit en tur ut till FF-kakel som vår entreprenör samarbetar med. De hade inte heller Bricmate och det innebar en tur ut till Kakelpalatzet och Badrumsgruppen här i Göteborg. Badrumsgruppen har just nu 20% på Bricmate vilket hade varit skönt att ta del av rent kostnadsmässigt. I våra badrum hade vi helst velat ha Bricmate Limestone Light Grey på både väggar och golv och gärna i en större storlek än 20x30 (vilfket är det som ingår i standard). Vår inspirationsbild är denna nedan. Problemet är dock att tillvalskostnaden för material och entreprenad hamnar på närmare 25 tkr för ETT badrum på 4 kvm (vilket får anses vara i minsta laget). Det blir snabbt mycket pengar om du har två badrum, en hall, tvättstuga och klädkammare som skall ha klinkers. Man får verkligen inte mycket för pengarna i det som ingår som standard. En konstig grej är att du får betala flera hundralappar extra i entreprenadkostnad för att lägga ett klinkers som är 10x10 eller 15x15 där du måste ha ett fall. Man tycker ju att sådana kostnader bör ingå om det är branschpraxis att man lägger så små plattor för att få till ett fall. Men icke sa nicke. Troligtvis så kommer nedan bild inte bli verklighet utan förbli en inspirationsbild eftersom det för vår plånbok är helt orimligt att lägga 60-70 tkr i tillvalskostnad för detta. Alternativ nummer två är då att skippa klinkers på väggarna och köra vita enkla kakelplattor för att halvera tillvalskostnaden.
 
Vad har vi gjort mer här i dagarna då? Jo vi har vart ute på Sävedalens Färg och Tapet och hämtat penslar, grundfärg och en burk målarfärg för att testmåla huset. Vi valde NCS 502Y vilket är den "vanliga" vita. Den är bruten och innehåller lite gult i sig. Vi tänker att det ger ett mjukare intryck än den kritvita. Det kommer matcha bra med färgen på fönstrena som också är i kulören 502Y. Vi fick lite småtips inför målningen och ett tips är att fasaden måste torka 2-3 dagar (om det regnat eller om man tvättat fasad) för annars fäster inte färgen så bra.
 
Från början så tänkte vi använda oss av husställningen till målningen eftersom den är betald för att stå på plats under fyra veckor men det slutade med att vi nog inte kommer använda oss av den alls. Vi hade dels behövt flytta in hela ställningen ca 50 cm för att kunna nå panelen samt att vi hade behövt utöka ställningen vid gavlarna med ytterligare en våning. Kostnaden för detta tyckte vi inte var värd det så här kanske vi är ordentligt dumsnåla men nu blev det så denna gången. Vi har en egen ställning som vi får se hur långt den räcker sen får vi helt enkelt hyra in en ställning så man kan ta gavlarna ordentligt. Det finns ganska bra billiga alternativ på blocket, dock lite oklart hur seriösa annonserna är.   
 
När det gäller garagebygget har det stått still ett par dagar. Det har varit fullt ös i flera veckor nu och nu behövdes några dagars vila innan vi kör på igen.
 
Vi fick precis information om att imorgon kommer det att bli takläggning! Woop woop!
#1 - - Nadja:

Ni kan kanske ha en fondvägg med Bricmate. Vi gjorde så i vårt nya hus. Light grey nere och grey uppe, resten av väggarna var vita standard plattor. Super snyggt blev det.

Svar: Ja det är en sådan kompromiss vi har börjar fundera på. Men Bricmate kommer det att bli! Så himla snyggt!
Villa Santa

#2 - - Nadja:

Säg till om du vill att jag ska maila över bilder till dig. Alltid lättare när man har sett bilder på det.

Svar: Hej! Det får du jättegärna göra! Vår mailadress är adelochanita@gmail.com
Villa Santa

Till top