Grunden gjuten

Byggprocessen, Garage, Villa Sjövik / Permalink / 0
Nu händer det minsan grejer, så många grejer att vi knappt hinner skriva om det.  Igår var vi ute på tomten och upptäckte hur långt ner tilluften för kaminen var placerad med tanke på att vi ska höja marknivån till ca mitten av kantelementen. När vi väl fyller på marknivån kommer tilluften hamna under markytan och täppas igen. Vi trodde att det blivit något fel vid installationen av detta.
Som vanligt fick vi snabbt lite panik och kontaktade vår fantastiska säljare och vi fick en lugnande förklaring att det är helt enkelt så här man gör. Man lägger tilluftröret långt ner för att dels slippa kallras i golvet samt att man inte får bryta armeringen runt kanterna. Denna tilluft får man helt enkelt fixa till med rör från utsidan när den nya marknivån är på plats. 

Men det slutade dessvärre inte där. Vi noterade att VVS-killen inte lagt värmeslingor i den del som skall bli klädkammare, garaget hade bara en öppning på 2,5 m istället för 3 m och vi hade inte fått någon el dragen till köksön. Därutöver noterade vi även att vi själva gjort en miss och inte fört fram vår önskan om att få ett avlopp i garaget om vi ändå skall ha vatten/tvättställ. 

De saknade värmeslingorna kom på plats direkt och garaget breddades enligt ritning. Men där stod vi fortfarande utan el till köksön och utan avlopp till garaget kl 21:30 och plattan skulle gjutas idag 07:30. Så vad gjorde vi? I ren panik tog vi saken i egna händer och drog ett rör på eget bevåg från elcentral till köksön och när vi ändå höll på och drog egna rör drog vi även ett avlopp till garaget och vid 01:30 kunde vi äntligen åka hem. Det vi inte visste då (men fick veta när vi pratade med vår säljare vid 22:30) var att el-killen faktiskt skulle dra elröret, men att han skulle göra det enligt plan 05:00 på morgonen (måste vara en riktig morgonmänniska). Så elröret drog vi egentligen lite i onödan men man var ju lite rädd att vi inte skulle ha el till köksön. Det som var positivt var att vi såg vårt misstag med avloppet i garaget och hann åtgärda det innan plattan gjöts. 

Imorse när klockan ringde 06:15 var man lagom trött efter några timmars sömn. Men det var bara att upp och hoppa och bege sig till tomten för att få en glimt av gjutningen. När vi kom dit hade grundkillarna redan dratt igång.
För vår del var det dags att bege sig till jobbet så man hann dit innan kl 9 iallafall. Vid lunchtid fick vi några bilder av pappa som hade åkt förbi för att se hur arbetena artat sig.
Då var både husgrund och garage gjutet och brann på ordentligt. Efter jobbet åkte vi ännu en gång ut en sväng för att vattna plattan i och med att det är relativt varmt och framförallt för att vi ska minimera sprickor i betongen. Här var det redan möjligt att gå på plattan! Det går snabbt och nu återstår den långa torktiden. 
Till top