Tid för eftertanke

Byggprocessen / Permalink / 4
Här kommer ett önskeinlägg från en läsare där vi berättar mer om våra val kring huset.

Större aspekter vi önskar att vi hade tänkt på:
- Uteplats under tak. Är det något jag förevigt kommer att ta med mig så är det att uteplats under tak (i regniga Sverige) måste prioriteras. Därför önskar jag att vi hade haft kvar verandan som vi planerade för i ritningsstadiet, den hade gett oss möjlighet att även sitta ute de dagar det regnar. 
- Färre fönster. Det är väldigt snyggt med många och stora fönster, men det blir väldigt väldigt varmt. Dessutom så skapar det väldigt mycket insyn om man bygger i ett tätbebyggt område. När vi planerade för exteriör och planlösning fokuserade vi väldigt mycket på fönstersättningen. Fönstersättningen hade prio 1 och planlösningen utformades utifrån fönstersättningen. Idag hade vi gjort tvärtom, det är viktigare att rummen och funktionaliteten känns rätt framför att huset ser snyggt ut.
- Golvvärme på övre plan. Det finns en estetisk aspekt av detta men även att jag själv upplever en jämnare temperatur i hela rummet på nedre plan (där vi har golvvärme) jämfört med övre plan (där vi har radiatorer). Detta var å andra sidan en ganska stor tillvalspost så vi kanske ändå inte hade valt till detta för budgeten är ju begränsad men har man möjlighet ska man absolut satsa på detta! 

Tillval som vi önskar att vi hade gjort:
- Bricmate Limestone Light Grey. Detta är en oerhört snygg klinkerplatta vilket vi nu i efterhand önskar att vi hade vågat satsa på även i badrummet på nedre plan istället för en enkel vit kakelplatta. 
- Yale Doorman. Det smarta dörrhandtaget är värt varenda krona i tillval. Mest valuta får man för pengarna om man även köper Verisure hemlarm. Då kan man styra larm, lås och upplåsning via en app. Detta används flitigt och vi önskar att vi gjort detta från början och fått lite avdrag för det andra handtaget och låset.
- Utebelysning. Vi var rädda för att lysa upp huset likt en julgran på julafton och försökte istället förutse behovet och ta bort all belysning som inte fyller funktion. Detta resulterade tyvärr i för lite belysning på husets baksida. Detta är inte superenkelt att lägga till i efterhand.
- Vattenutkastare från fler håll. Detta är ett tillval som knappt kostar några pengar men det finns ett stort värde i att ha vattenutkastare på fler husväggar. Du slipper överdrivet långa vattenslangar och jobbet som krävs för att hantera dessa (det slutar med att man låter de ligga för att det är för jobbigt att rulla in när de ska användas imorgon igen). 
- Högtalare utomhus. Vi ångrar att vi inte lät elektrikerna dra fram relevant el för att sedan kunna dra in högtalare utomhus till altanen. Det hade varit väldigt uppskattat varma sommareftermiddagar/kvällar.
- OSB på möblerbara väggar. Alltså denna missen hoppas jag inte att någon annan gör. Men vi förstod inte det här med att OSB kan vara bra att ha, vi såg det mest som en kostnadspost. Men köp till OSB iallafall för de väggar som är möblerbara och där du med säkerhet vet att du skulle vilja hänga upp tavlor/gardiner/vägghängda möbler/speglar m m. Då slipper ni vår problematik där varje borrande blir ett litet projekt. 

Sådant som vi i efterhand ångrar:
- Vitlaserade trägolvet från Tarkett. Det är verkligen helt värdelöst att överhuvudtaget ens försöka rengöra. Jag inbillar mig fortfarande att det måste vara något fabrikationsfel på ytlaseringen, för inte kan väl Tarketts trägolv vara så fruktansvärt värdelösa? Vi har som sagt haft en representant från Tarkett hemma hos oss och vi fick ett rengöringsmedel som inte hjälpt alls. Men i och med att det tar flera månader för att överhuvudtaget komma i kontakt med Tarketts personal så har vi inte orkat ta tag i det för en andra omgång. Jag har även fått mail och kommentarer från flera av er läsare som har samma problem. Ni får gärna maila oss på ’adelochanita@gmail.com’ så kan vi samordna en gemensam mailslinga.
- Trappan från Drömtrappor. Denna trappa knarrar något djävulskt varje gång man tar ett steg och jag kanske inte hade reflekterat över det i vanliga fall, men har man en bebis som sover är det allt annat än uppskattat. Jag vet inte varför den knarrar så mycket och har inte tagit reda på om det går att göra något åt det heller. Vi gjorde även ett tillval i form av lasering av sättstegen i samma kulör som vårt vitlaserade golv. Trapplaseringen blev inte som golvet och det är störande med nyans- och färgskillnaderna när man lagt extra tusenlappar i tillval för detta. Jag hade nu i efterhand satsat på en inbyggd trappa och utnyttjat förrådsutrymmet under trappan på ett mer effektivt sätt. 
- Belysning i badrummen. Vi är supernöjda med allt som elektrikerna gjort hos oss men en sak som jag ångrar är att vi gick på deras rekommendation gällande antal spottar i badrummen. Det är alldeles för dålig/för lite belysning när man t ex skall sminka sig. Det kan aldrig bli för mycket ljus i ett badrum. 
- Badrumsmöbel från Vedum. Ja, alltså för en person som är kort är det inte ultimat med en spegel som hänger diktan mot väggen och ett badrumsskåp som är väldigt djupt. Jag ser knappt mig själv i spegeln och ännu mer störande är det när man ska försöka tvätta händerna och blandaren är för kort för handfatet. 
- Placering av toalettdörren. Haha denna är väl värd att tänka på om man har barn och dörren öppnas i tid och otid. Hos oss får man som promenerande granne direkt insyn till den som på ett graciöst sätt i all hast försöker sträcka sig efter dörrhandtaget. 
- Bruten vit. Vi tog bruten vit på alla väggar i hela huset för att vi var rädda att det skulle vara stor skillnad mot alla snickerier som kommer i bruten vit. Men alltså dessa nikotin-gula väggar är fruktansvärt fula. Som tur är går det att måla över och det är ett projekt längre fram! 
- Garderobsöppningen på övervåningen. Vi har på övre plan i vår planlösning lämnat öppningar för skjutgarderober om 120 cm. Problemet är bara att dessa öppningar är 119,5 och att inte en enda garderob får plats vilket inneburit många halvbra lösningar. Utrymmen där bredd är viktigt för möblemanget, kontrollmät under byggtiden! 

Tillval som inte fick plats i budgeten:
- Bastu/relaxavdelning. Detta var egentligen det jag väldigt gärna ville ha plats med i vårt hus, men till följd av att vi inte fick till det med planlösningen föll det bort. Jag kan inte direkt säga att jag saknar det, då jag aldrig haft denna lyxen tidigare men visst hade det ibland vart härligt att ha! 
- Spottar i smygarna. Med alla våra fönster i de öppna ytorna så blev detta tillval en ansenlig summa. Nu i efterhand hade jag nog fortfarande prioriterat bort detta tillval till förmån för nått annat.
- Kamin/Öppen spis. Detta blev helt enkelt bortprioriterat eftersom det kostade ganska mycket pengar och var relativt enkelt att köpa till och installera vid ett senare tillfälle. Nu har mer än 2 år gått och vi har fortfarande inte lyckats installera någon braskamin. Vi får väl se om vi framöver prioriterar detta. 

Våra rekommenderade tillval:
- Förhöjt väggliv. Detta var en av de mer prisvärda och bästa tillvalen vi gjorde under hela vår husresa. Dessa 20-30 cm gör väldigt mycket för upplevelsen och möbleringen i alla rum på övre plan. 
- Öppen planlösning. Den öppna planlösningen mellan alla våra sällskapsytor är guld värd, särskilt när man har barn som kräver uppsikt. Det är fantastiskt roligt att ha vänner och familj över och det känns alltid som att alla är i "samma rum" även om man minglar runt i kök-/matsal-/vardagsrumsdel. Vi är väldigt nöjda att vi valde bort ett "extra-rum" på nedre plan till förmån för ännu mer umgängesytor (vilken man spenderar merparten av sin vakentid i).
- Inbyggt högtalarsystem. Inga fula högtalarsystem, inga sladdar, inget trassel. Ljudet kommer rakt ner från taket. Fulländat! Värt varenda krona. 
- 45 gradig vinkel i vardagsrum. Detta kommer jag inte ihåg om det ingick eller om det var ett tillval men en 45 gradig vinkel gav oss en fantastisk rymd i vardagsrumsdelen som ger en wow-faktor. 5 meter upp i nock! 
- Bänkskiva i sten. Detta behöver nog ingen närmare beskrivning utan detta ska med fördel prioriteras! Inte bara snyggt, enkelt att hålla rent och att använda. 
- El-tillval. Alla tillval vi gjort inom el är dagligen användbara och vi känner aldrig att vi saknar ett uttag eller en knapp att tända/släcka på. Det som jag kanske hade valt till är att kunna släcka sovrumslampan vid sängbordet! Det hade vart gott ibland när man inte orkar resa på sig. Men i övrigt är vi nöjda över alla extra val och alla spottar som placerats ut!

Det finns säkert hur mycket mer att tillägga som helst, men vi får börja här.

Hoppas detta hjälper någon på traven! 
#1 - - Anton:

Vilket/vilka fönster önskar ni att ni hade valt bort?

Svar: Hej!

Det finns inget särskilt fönster som vi önskar att vi valt bort, utan att vi generellt tagit andra faktorer i beakt vid fönstersättningen än det primära för oss då vilket var att det skulle se snyggt ut.
Villa Santa

#2 - - Anton:

En fråga till :) Ni upplever inte att det blir mycket reflektioner från fönstren när ni kollar på tv?

Svar: Detta är nog rätt individuellt och beror nog mer på väderstreck och placering av TV än på fönstren i sig.

Vi tittar mest på tv eftermiddag/kväll och då är TV:n placerad i motsatt riktning mot solen vilket inte ger någon reflektion alls. Men tidig förmiddag kan man få viss reflektion på TV:n men inte så att man stör sig.
Villa Santa

#3 - - Ida:

Så roligt att läsa! Kan verkligen skriva under på många punkter. Vi valde golvvärme på övervåningen vilket vi inte ångrat. Vi har också yale-lås men vi kunde inte välja till detta i leveransen eftersom huset kom med dörrar och lås. OSB i väggarna har vi också svurit över att vi inte valde till men det är inte lätt att tänka på allt första gången man bygger.

#4 - - Anonym:

Hej!

Kul att läsa bloggen. Tack för alla tips och fina bilder. Vi ska också bygga med Vårgårdahus och försöker få allt klart inför bygglov.
Jag undrar vad Tarketts parket ni inte är nöjda med heter?

Bästa hälsningar
Marie

Svar: Hej!

Golvet heter Cotton White, enstavsparkett.
Villa Santa

Till top