Trädgårdsplanering

Exteriör, Inspiration, Trädgård / Permalink / 2
Det mötet som ligger närmast i tiden är mötet med schaktentreprenören. I vår offert ingår det schakt för hus, garage och 40 kvm altan samt 40 kvm uppfart. Schakten för huset och garaget kommer blir på samma ställe som vi sökt bygglov för. Nu behöver vi bestämma oss i stora drag vart dessa resterande 40+40 kvm ska hamna. Detta för med sig att vi behöver ha ett litet hum om hur "slutträdgården" ska vara. I början av vår husresa gjorde jag nedan skiss och nu börjar jag tycka att vi äter upp hela gräsmattan. Jag vill ha mer grönt tror jag. Det jag också vill ändra utifrån nedan bild är entrégången till huset som är 3,5 m, det kan nog vara för brett. Altanen är nog också för stor. Men detta ska vi sitta och pilla med imorgon och försöka få till en skiss över hur våra offererade kvadratmeter ska fördelas.

Tanken är iallafall att vi ska få insynsskydd genom att plantera en stor thujahäck runt huset och på så vis rama in tomten. Det som är bra med thujor är att dessa är gröna året om och växer snabbt. Häcken blir snabbt tät och hög. 

Jag googlade på lite altanbilder igår och hittade denna bild. Jag måste säga att det var rätt snyggt att rama in altanen i granitsten. Stigarna runt huset får gärna vara lite rundade för att skapa en mjukare känsla och behöver egentligen inte vara överdrivet bred. Jag läste någonstans att en "huvudgång" i trädgården skall vara ca 150 cm och en mindre gång skall vara mellan 70-90 cm, beroende på behov. 


Man kan ju välja mellan olika typer av marksten för att markera stigar eller gångar men det som ligger mig varmt om hjärtat är smågatsten. Blir rätt charmigt tycker jag och en helt annan känsla än stram betongsten.

Framsidan eller entrégången får gärna vara lite pampig och vara lite bredare. 


Ja det kommer inte bli lätt detta. Vi får se hur långt vi kommer med våra 40+40 kvadrat. Tanken är väl att altan, entrégång och garageuppfart åtminstonde ska rymmas inom detta. 
Till top