Garaget

Byggprocessen, Garage / Permalink / 0
Då är det väl läge med en uppdatering av vårt garagebygge. Vi är i stort sett "nästan" helt klara med garaget utvändigt och det som fortfarande saknas är följande:
- foder runt fönster och dörrar, inköpt och skall sättas upp i helgen
 
- plåt runt det runda fönstret och därefter slutförandet av panel på framsidan
- plåt över vindskivor och därefter måla de omålade delar som inte är på plats just nu
 
Det vi har fått på plats de senaste dagarna är installation av fönster och garagedörr. Vi valde att sätta in PVC fönster i garaget av den enkla anledningen att det var väsentligt mycket billigare och estetiskt blev det rätt bra ändå. Det som gjorde att vi valde PVC fönster framför aluminumbeklädda träfönster var att det runda fönstret skulle kosta fruktansvärt mycket. Nu fick vi alla fönster i PVC till billigare pris än vad det hade kostat att enbart köpa det runda fönstret i aluminumbeklätt trä. 
 
När det gäller dörren till garaget hade vi krav på att denna måste vara brandklassad och detta drev upp prislappen några tusenlappar. Vi gjorde ganska grundlig genomgång av vad som fanns på nätet och till slut kom vi fram till att Bauhaus hade den billigaste varianten som dessutom uppfyllde kriterierna. Dörren finns i flera färger och den vi valde heter Antracit (NCS 6500N) och detta för att matcha våra andra ytterdörrar (NCS 7000N). Vi var lite oroliga att färgskillnaden skulle vara stor och synbar men den är knappt synbar för ögat särskild med tanke på att dörrarna sitter på olika väggar och riktningar. Dörren kostade 6 795 kr och då ingick låskista men det vi fick köpa tll var låssats och handtag. Låssatsen (ASSA S1) gick loss på 1 795 kr och handtaget (Hoppe Stockholm, samma som på huset) gick på 495 kr. Summa summarum det är svindyrt med dörrar. Men det blev riktigt bra och vi är supernöjda. Dörren verkar vara av hög kvalitet och prisvärd sett till vad som finns på marknaden i denna kategori.
 
När det gäller garageporten som vi beställde från Garageexperten var vi ett tag riktigt irriterade och lite arga på oss själva för att vi beställde det billigaste vi hittade. Dels för att det tog hur lång tid som helst att installera porten (monteringsanvisningen hade en del att önska om man säger så) och sen även deras bemötande som finns beskrivet i ett annat inlägg. Efter många om och men fick vi till slut monterat garageporten och den fungerar bra men vi har en del pill och finlir kvar. Avseende vår dispyt med Garageexperten så löste det sig i slutändan, vi slapp betala för en frakt som var till helt fel adress men det var först efter att de skickade oss till inkasso. Svaret vi fick var att det var deras extrapersonal under sommaren som levererat till fel adress men det var samma person som i början av resan skällde ut oss och sa att vi måste betala för den felaktiga frakten och hotade med att hämta porten. Sååå.. nej jag vet inte om vi går på det där med sommarpersonalens fel, kundservice är verkligen något de behöver jobba med. Men porten verkar ändå vara av bra kvalite och med en förbättrad monteringsanvisning kan jag säga att det är en bra och prisvärd produkt.
 
Vi valde att lämna in den vita porten på lackering för att få den i samma nyans (NCS 7000N) som våra ytterdörrar på huset och det blev verkligen skitbra. Vi är nöjda över att vi valde att lägga pengar på detta eftersom det inte hade sett så snyggt ut med en vit port när alla andra dörrar är grå och särskilt med tanke på att vi valde att måla huset vitt. Den grå porten bryter av på ett bra sätt.  
 
Innan vi började bygga garaget på egen hand tog vi in offerter från olika leverantörer av garagemoduler och den billigaste offerten vi fick var från Mellby Garage AB. De offererade vårt garage till ca 140 tkr exkl betongplatta, grundmålning och lite annat småpill som var tillval. Betongplattan ville de ha ca 35 tkr för och montering gör man själv alternativt tar in snickare. Vi har nu kommit så långt att offerten blir jämförbar med våra utlägg för garaget och summa summarum vi sparar ca 75 tkr på att bygga garaget i lösvirke än att köpa in färdiga block och takstolar. Om vi hade planerat våra inköp och vårt bygge av garaget lite bättre hade vi nog kunnat pressa kostnaderna ytterligare genom att köpa mer material från blocket. Det går att göra superfynd från snickare som säljer överblivet byggmaterial vid olika byggen. Men nu blev det att vi bestämde oss för att bygga garage typ två-tre veckor innan vi körde igång och det blev som det blev. Vi handlade det mesta från bygghandeln men material som isolering, OSB, gipsskivor m m har vi fått tag på billigt via blocket. 
 
Vi har inte gjort så mycket invändigt ännu förutom att ha reglat taket och satt upp OSB- och gipsskivor för att kunna få upp garageporten med motor. Prioritet har varit att bli klara med allt utvändigt arbete inför hösten, invändigt kan man alltid pilla i mån av tid och energi. Jag tänkte bjuda på några bilder men har glömt att fota så det får helt enkelt bli en annan gång :)
Till top