Tillkommande kostnader

Byggprocessen / Permalink / 0
Här kommer ett önskeinlägg från en läsare där vi berättar om vilka kostnader som vi inte räknat med från början eller som man kanske inte tänker att de senare tillkommer.

Först och främst vill jag betona vikten av att välja "rätt" säljare som kan ge en verklighetstrogen kostnadskalkyl. Man ska ha med sig att en hussäljare är en säljare och tjänar provision på att man väljer att bygga sitt hus via dom. Det kan av den anledningen ibland finnas risk att kalkylerna är "glädje-kalkyler" och att vissa kostnader inte är medräknade. Det är viktigt att man har förtroende för säljaren och att säljaren är transparent mot er. Gör man rätt i detta steg blir det sällan större överraskningar längre fram i processen. Vill återigen lyfta vår säljare Fredrik på Vårgårdahus som redan från början gav oss intrycket att han inte sitter där för att sälja utan det viktigaste var att vi skulle ha rätt information för att kunna göra rätt beslut. 

De kostnader som uppstod längs vägen och som vi inte hade med i vår ursprungskalkyl är:

- Tillägg för markarbeten, detta är en kostnad som är väldigt beroende av de förutsättningar ens tomt har. Vill man ha en relevant prisbild bör man redan i planeringsstadiet ta in offerter från flera olika håll. Detta är också oftast den enskilt största posten som drar iväg i pengar. Vill man vara säker på att man har råd att bygga valt hus på den tomten bör man införskaffa sig så mycket offerter man orkar med på markarbetena. För vår del stämde slutpriset för markarbetena ganska bra med offerten (eftersom pålning utgick).
- Tillägg för kakel/klinker, detta är en post som kom som en käftsmäll och som man inte alls räknat med skulle bli så stort tillägg. Det som ingår brukar vara max 30x30 enkla plattor. Alla storlekar över detta är det ett ganska ordentligt kostnadspåslag för extraarbetet och vill man ha något lite finare än det absolut billigaste kakel och klinkersen i butik (väldigt liten valmöjlighet under 300kr) så drar det snabbt iväg i pengar. Detta var faktiskt någonting vi inte visste om när vi kritade på kontraktet, att det som ingick och var "standard" är väldigt begränsat. Sen är just sättning av kakel/klinker inget man senare gör om så man vill heller inte vara dumsnål. Men det kan vara bra att ha en buffert i kalkylen på kakel/klinker om man vill ha något annat än den billigaste plattan i butik i max 30x30. 
- Elarbeten, Detta är också en post som snabbt blir en rejäl slant om man lägger till lite spottar, något extra uttag/brytare, lite utebelysning m m. Standard är dock redan i utgångsfasen bra, men tillägg av el är rätt dyrt och det finns alltid något tillägg man vill göra. Men beroende på behov och smak kan denna post bli obefintlig till astronomisk. Tror man att man vill ha något utöver standard är det nog bra att man lägger en buffert för denna post också i sin kostnadskalkyl. Det är roligare om det går åt andra hållet och blir lite pengar över än att man inte räknat med tillägget.

Till top