Två år i huset har passerat

Byggprocessen / Permalink / 2
I november 2018 firade vi två år i vårt hus. Inför tvåårsdagen fick vi ett priserbjudande om en husbesiktning och den lagstadgade energideklarationen. Energideklarationen måste uppföras och skickas in till Boverket (tror jag att det var?) senast 2 år efter slutbesiktning. Energideklarationen kostade ca 2-2,5 tkr om jag inte minns fel och den beställde vi direkt från Garbo. Det var inget särskilt som utfördes utan vi skickade in lite elfakturor och besvarade ett frågeformulär och sen fick vi hem ett dokument de kallar Energideklaration. De som upprättade denna kom fram till att vår energiprestanda är:  42 kWh/m2 och år vilket medförde en klass C. 
Krav vid uppförande är 55. Vi fick 76% av det kravet som ställs vid nyproduktion där 75% innebär klass B. Så efter två år i vårt hus kan man väl säga att huset är relativt energisnålt eller så lagar vi alldeles för lite mat haha. Vi har dessutom följt våra elkostnader under dessa två år och totala elkostnader inkl elnät uppgår i snitt till 1500kr/månad. Sammanfattningsvis kan vi väl säga att dagens nybyggnation är ganska energisnålt och att det inte nödvändigtvis lönar sig kostnadsmässigt att installera andra dyrare lösningar såsom Bergvärmepump m m.

Gällande tvåårsbesiktningen var det faktiskt någonting som vi avböjde då vi efter två år fortfarande inte har något särskilt att anmärka på. Det enda som vi egentligen ser som "fel" är fallet på ena sidan i duschutrymmet på övre plan. Det är troligtvis ett inte tillräckligt stort fall så ibland behöver man svabba golvet lite. Men då vi inte anser att kostnaden för en tvåårsbesiktning ca 6-8 tkr var värt detta så lät vi faktiskt bli. Ska vi va helt ärliga så orkade vi inte riktigt läsa på vilka konsekvenser detta för med sig, men vi känner oss trygga med huset och utförandet. Vi förväntar oss inga större fel. Vi hade dessutom en egen målare som inte ingår i konceptet och därmed föll "måleri" biten bort och det som var kvar var inget anmärkningsvärt. 

Det enda som jag stundtals kan bli helt galen på är det totalt värdelösa golvet från Tarkett och den jobbigt knarrande trappan från Drömtrappor. 
#1 - - Caroline:

Så inspirerande att följa ert projekt! Intressant att se hur ni upplever huset efter inflytt.

Svar: Tack för den fina kommentaren!
Villa Santa

#2 - - Martina:

Har precis upptäckt er blogg, har läst igenom fler inlägg och fått så mycket bra tips att tänka på vid husbygge -vilket är väldigt värdefullt nu när jag och min man är i starten och letar efter rätt hus och husleverantör till vår tomt. Rekomenderar ni vårgårdahus och varför blev det just den leverantören för er del? Tack för alla utförliga blogginlägg och fina bilder, ni har fått det såå fint!

Svar: Hej!

Tack så jättemycket för alla fina ord. Vi rekommenderar absolut VårgårdaHus som leverantör och om du bläddrar långt bak i bloggarkivet finns det en del inlägg kring varför vi valde VårgårdaHus!

Lycka till med er resa!
Villa Santa

Till top